Artikelschrijven
Image default
Zorg

Waarom kopen Belgen eigenlijk vitamine supplementen?

Of ze nu uit je medicijnkastje komen of je aanrecht vullen, je bent niet de enige die elke dag een vitamine of supplement neemt. Sterker, er zijn heel veel Belgen die vitaminen kopen blijkt in het nieuws vandaag.

Vitamine tekort bestrijden

Misschien probeer je een vitamine tekort te bestrijden of je risico op bepaalde ziekten te verlagen of je voelt je gewoon proactief over je gezondheid na het slikken van een supplement dat je gezondheid belooft te verbeteren.

Vitamine A tot Zink

Van vitamine A tot zink, Belgen gebruiken al tientallen jaren voedingssupplementen. Toen supplementen in de jaren ‘50 voor het eerst beschikbaar kwamen, stroomden vele Belgen naar de plaatselijke drogisterijen om een voorraad van deze zogenaamde magische pillen in te slaan om hun algemene gezondheid en welzijn te verbeteren – en ze zijn er nooit mee opgehouden.

Hoewel veel supplementen zeker gunstig zijn voor je gezondheid, varieert het bewijs sterk, en het is belangrijk om te weten welke je gezondheid ten goede kunnen komen en welke schadelijk kunnen zijn.

Of het nu in pil, poeder of vloeibare vorm is, het doel van Belgen is vaak hetzelfde: je dieet aanvullen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en de gezondheid te verbeteren

Vitamine supplementen

Vitamine supplementen bevatten minstens één voedingsbestanddeel, zoals vitaminen, mineralen, kruiden, plantaardige stoffen, aminozuren of enzymen. Sommige van de meest populaire supplementen zitten in een multivitamine (waardoor je kunt voorkomen dat je elke dag een dozijn pillen slikt), maar ze kunnen ook als zelfstandig supplement gekocht worden.

Veel verkochte vitamine supplementen in Belgie 

  • Vitamine pillen
  • Multivitamines
  • Calcium
  • Visolie
  • Echinacea
  • Ginseng
  • Knoflook
  • Vitamine D
  • Sint-Janskruid
  • Groene thee 

Zijn vitamines de moeite waard?

Er is een reden dat supplementen zo populair zijn: soms werken ze. In aanvulling op een gezond dieet is er bewijs dat sommige supplementen je algehele welzijn ten goede kunnen komen met weinig tot geen risico. 

Supplementen kunnen samenwerken met andere medicijnen die je gebruikt, of risico’s opleveren als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals een leverziekte, of een operatie moet ondergaan. Sommige supplementen zijn ook niet getest bij zwangere vrouwen, zogende moeders of kinderen, en het kan zijn dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Ook zijn voorschriften voor voedingssupplementen minder streng dan die voor geneesmiddelen op recept. Sommige supplementen kunnen ingrediënten bevatten die niet op het etiket staan, en deze ingrediënten kunnen onveilig zijn. Bepaalde producten worden op de markt gebracht als voedingssupplementen en bevatten eigenlijk geneesmiddelen op recept – geneesmiddelen die niet zijn toegestaan in voedingssupplementen.

Effectiviteit vitamine supplementen

Je eerste stap is het bespreken van je opties met je huisarts, omdat de effectiviteit en veiligheid van een vitamine supplement kan afhangen van je individuele situatie en gezondheid. Wat je doel ook is bij het nemen van vitamine supplementen, één ding is zeker: ze zijn geen vervanging van een voedzame, gezonde voeding.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel om je lichaam te helpen zich te ontwikkelen en te functioneren zoals het hoort. Hoewel de meeste mensen alles binnenkrijgen wat wordt aanbevolen door gezond te eten, hebben anderen een kleine extra voedingsstof boost nodig. Dat is waar supplementen om de hoek komen kijken – ze geven je de ondersteuning die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.