Artikelschrijven
Image default
Zorg

Digitale zorg: een must of noodzakelijk kwaad?

Digitale zorg: moeizame noodzaak of échte toegevoegde waarde?

De zorg in Nederland is enorm aan het veranderen. Zaken als kwaliteit, toegankelijkheid, bezetting en betaalbaarheid staan regelmatig onder druk. Tel daar nog eens de toenemende werkdruk bij op, de problematiek rond innovatie, digitalisering en de strenge wet- en regelgeving, en we kunnen spreken van een reële verandering binnen de zorgsector in Nederland. Ook voor huisartsen en andere zorgprofessionals geldt dat er veel benodigde veranderingen voor de boeg staan.

Veiligheid in de zorg én thuis

Zo zijn veel zorgprofessionals zich nog niet altijd voldoende bewust van hun verantwoordelijkheid als het gaat om databeveiliging. Zo gebruiken veel zorgprofessionals  nog steeds een gratis e-mailaccount, bijvoorbeeld hotmail of gmail. Ook verouderde fax-oplossingen zijn nog veelvuldig te vinden binnen de Nederlandse apotheken. Deze verouderde oplossingen voldoen vaak, en met goede reden, niet aan de strikte richtlijnen rondom privacy en veiligheid zoals voorgeschreven vanuit de wet.

In sommige gevallen wordt de wetgeving aangepast. Zo is het op het moment mogelijk voor zorgassistenten om vanuit thuisquarantaine recepten te verwerken, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de Geneesmiddelenwet moeten farmaceutische handelingen uitgevoerd worden vanuit een professionele organisatie, maar dankzij COVID-19 is thuiswerken in thuisquarantaine nu tijdelijk mogelijk. In dergelijke onverwachte situaties heb je technieken nodig die flexibel ingezet kunnen worden. De verouderde oplossingen die men vaak vindt bij zorgorganisaties bieden in dit soort gevallen echter vaak geen oplossing.

Kiezen tussen nieuwe innovaties

Maar hoe komt u er achter welke innovatie bij uw organisatie past? Ons advies is: investeer niet in tussenoplossingen, maar ga mee met nieuwe technieken. Tussenoplossingen bieden een tijdelijke uitkomst, maar verzanden op de lange termijn vaak weer in dezelfde problemen: ze zijn minder veilig, vaak niet gebruiksvriendelijk en niet toekomstbestendig. Kijk daarom eens naar nieuwe oplossingen. De kernwaarden van elke digitalisering van zorg zouden moeten zijn: veilig, stabiel en professioneel. Wanneer u het idee heeft dat een nieuwe techniek aan deze eisen voldoet, zit u vaak goed.

Wat zijn nou nuttige oplossingen voor u als zorgprofessional? Denk bijvoorbeeld aan automatisch ingesproken herhaalrecepten, opgeslagen in een beveiligde omgeving en overzichtelijk weergegeven in uw systeem. Een andere laagdrempelige vernieuwing is een fax-to-email systeem, die u eenvoudig kunt gebruiken vanaf uw eigen (thuis)werkplek. Met deze nieuwe manier van faxen kunt u medische gegevens AVG-conform en beveiligd versturen, doordat gebruik wordt gemaakt van een beveiligde internetverbinding.

Wat digitale zorg voor mensen kan doen

Bij Vcare snappen we dat het niet gaat om de techniek, maar om wat die techniek nou echt voor mensen kan doen. Als zorgprofessional zit u niet te wachten op innoveren puur om het innoveren, maar wilt u digitale hulpmiddelen die uw werk echt makkelijker maken. Daarnaast is het belangrijk dat eindgebruikers betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe technieken, want u weet zelf natuurlijk het best wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen. Zo kunnen we samen tot een punt komen waarop techniek echt een ondersteunende functie gaat dienen.

Over Vcare

Vcare is een toonaangevende aanbieder van communicatietechnologieën, gericht op het verbeteren van werkprocessen binnen de zorg. Onze multichannel communicatieoplossingen optimaliseren de bereikbaarheid van zorgspecialisten, waardoor de zorgvraag altijd adequaat beantwoord kan worden. Vcare is absolute marktleider bij de huisartsenposten, waardoor ruim 12 miljoen inwoners van Nederland ‘s avonds en in het weekend probleemloos, via het Vcare-platform, een zorgspecialist kunnen bereiken. Het hoofdkantoor van Vcare is gevestigd in Enschede, waar circa 50 medewerkers dagelijks werken aan innovatieve communicatietechnologieën waarmee u een belangrijke efficiëntieslag kunt realiseren. Uiteraard is Vcare ISO en NEN 7510 gecertificeerd.

https://www.vcareconnect.nl