Artikelschrijven
Image default
Zakelijk

Wat is een haccp lijst?

Wanneer je als bedrijf veel te maken hebt met voedsel, dien je je ook aan HACCP regels te houden. Maar wat houd zo een lijst eigenlijk in en hoe maak je er een? Dat vertellen wij je. Meer informatie vindt je ook op horeko.com/be/functies/haccp/

Wanneer een haccp lijst opstellen

Een haccp lijst stel je op wanneer je in een bedrijf werkt of een bedrijf runt waar je veel te maken hebt met voedsel. Of je nu de kok bent of een assistent je hebt te maken met bepaalde hygiëne en voedsel regels waar je je aan dient te houden. Een haccp heeft als doel om hierbij te ondersteunen en je hierbij te helpen. Een haccp lijst brengt namelijk alle risico’s en mogelijke gevaren in kaart en zorgt ervoor dat deze risico’s geen problemen zullen opleveren in de toekomst. 

Wat staat er op een haccp lijst

Op een haccp lijst wordt dus vermeld wat je moet controleren en hoe je dit moet controleren. Zo worden risico’s dus vermeld en kun je ze op de juiste manier in de gaten houden. Voorbeelden hiervan zijn de kwaliteit van voedsel checken wanneer je ze ontvangt, de koeling tijdig schoonmaken en apparatuur vervangen wanneer deze aan vervanging toe zijn. Tevens vermeld een goede haccp lijst ook waar dan aan voldaan moet worden. Dus hoe maak je een koeling schoon, en wanneer is deze ook goed schoongemaakt. Ook kun je hierbij denken aan de temperatuur van de koeling of labels haccp Horeko

Voorbeelden van labels haccp en lijsten

Maar waar maak je dan allemaal een haccp lijst voor en wat zijn voorbeelden hiervan. Een haccp lijst kun je onder andere maken voor schoonmaaklijsten, horeca lijsten en temperatuurlijsten. Het is belangrijk dat je als bedrijf inventariseert waar eventuele risico’s liggen en om dan je lijsten hierop aan te maken. Het is dus niet nodig een temperatuurlijst te maken wanneer je alleen met houdbaar voedsel werkt bijvoorbeeld. Online kun je tevens veel standaard haccp lijsten vinden en labels haccp, veel lijsten kunnen voor verschillende bedrijven gebruikt worden en zijn gelijk aan elkaar. 

Waar moet een goede haccp lijst aan voldoen?

Om er zeker van te zijn dat je ten alle tijden de voedselveiligheid kunt garanderen is het belangrijk dat de haccp lijsten goed opgesteld zijn. Hiervoor moeten ze aan enkele richtlijnen voldoen. Zo moeten de lijsten tijdig gecontroleerd worden en dient de datum van meting en degene die de meting uitgevoerd heeft hierbij genoteerd te worden. Schrijf tevens de meting duidelijk op. Ook moet een goede haccp lijst een aantal normen bevatten, deze moeten hard en duidelijk meetbaar zijn. Tevens moet bij afwijking direct gehandeld worden en bekeken worden welke stappen er ondernomen moeten worden.