Artikelschrijven
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je zeker op letten bij het kopen van een houtkachel?

Een houtkachel brengt erg veel sfeer in een kamer. Omdat er zoveel verschillende typen haarden zijn, is er voor ieder wat wils. Maar hoe kies je nou de juiste haard voor jouw woning en jouw wensen? Waar moet je allemaal aan denken bij de aanschaf van een haard? Alles wat jij moet weten voordat je een haard aanschaf, lees je in dit artikel. Lees dus snel even verder!

Wat is het vermogen en wat voor brandstof heb je nodig? 

Wanneer de functie vaststaat en de locatie van de haard is bepaalt, moet je na gaan denken over de brandstof die je nodig hebt. Bij de volgende haarden heb je de volgende brandstoffen nodig: 

 

  • Gashaard: echt vuur door middel van een afstandsbediening. Het vuur brandt hier op gas. 

  • Houtkachel: gedroogd hout. 

  • Bio-ethanol: 100% echt vuur en je hebt geen afvoer nodig.

  • Elektrische kachel: je hebt geen rookkanaal nodig en de vlammen zien er echt uit. 

 

Wanneer je een haard koopt, moet je rekening houden met het vermogen. Het vermogen zegt iets over de maximale warmteopbrengst van de haard. Deze warmte wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Door het juiste vermogen wordt de kamer niet te warm en niet te koud. 

Wat is de voornaamste functie van de haard? 

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de functie van de kachel moet zijn. Is de haard vooral bedoeld omdat het er mooi uitziet en sfeer geeft aan de ruimte of wil je juist dat de kachel de hele ruimte goed verwarmd? Wanneer de haard bedoeld is om sfeer te creëren, is een elektrische haard een goede keuze. De meeste elektrische haarden zijn geschikt als bijverwarming omdat ze een warmte element hebben die aan en uit te zetten is. Wanneer je de haard echt als hoofdverwarming wilt gebruiken, kan je kiezen voor een houthaard of een gashaard. Deze zorgen voor extra veel warmte.