Artikelschrijven
Image default
Dieren

Een kattenluik geeft je kat meer vrijheid

Veel katten houden er niet van om de hele dag binnen te zijn. En dat kan nog wel eens een uitdaging worden. Als je kat nooit naar buiten is geweest, dan is er niets aan de hand, maar anders blijf jij lopen om de deur open en weer dicht te doen. Je katten zien jou niet als hun baasje, maar als hun personeel. En dat gaat je op een gegeven moment opbreken. Je hebt geen moment rust, want katten kunnen erg dwingend zijn. Een kattenluik installeren is dan een beter idee. Je kunt kiezen voor een gewoon kattenluik. Het gevaar is dan wel dat ook andere katten jouw huis kunnen binnenkomen en daar kunnen spelen en kattekwaad kunnen uithalen. Een beter idee is dan het installeren van een kattenluik dat werkt op een chip.

Een kattenluik op een chip werkt echt ideaal

Maar natuurlijk alleen als je kat gechipt is. Het laten chippen van je kat is altijd weer een goed idee. Je kunt dan, dankzij de chip, herenigd worden met je kat als hij is weggelopen of aangereden. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je hem nooit meer zult zien. Diezelfde chip kun je gebruiken om het kattenluik in te stellen. Alleen jouw kat kan dan door het luik komen. Heb je meerdere katten? Dan kun je meerdere katten toestemming geven om gebruik te maken van het kattenluik.

Katten zijn ontzettend nieuwsgierig

Ze gaan graag even bij de buren naar binnen of verstoppen zich in de schuur op de hoek van de straat. Je kunt je kat zomaar een paar dagen kwijt zijn. Over het algemeen is dat niets om je zorgen over te maken. Katten zullen niet in zeven sloten tegelijk wonen. Is je kat langer weg dan gebruikelijk? Dan is het wel een idee om de lokale dierenbescherming in te schakelen.

Je kat binnenhouden is ook een idee

Wil je er zeker van zijn dat je kat nergens anders naar binnen gaat en de volière van de buurman met rust laat? Dan zul je hem binnen moeten houden. Je kunt een kat wel verbieden om de volière van de buurman leeg te roven, maar de kans dat ‘ie naar je luistert is precies nul. Katten gaan, als ze eenmaal buiten zijn, heerlijk hun eigen weg. Wil je dat niet, dan zul je de kat binnen bezig moeten houden. Je kunt online allerlei speeltjes kopen om je kat ook binnenshuis actief te houden.