Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Een kat verzorgen

Katten zijn zacht, eigenwijs en leuk om mee te spelen. Bovendien zijn ze vaak buiten en daarom uiterst geschikt om als huisdier te nemen. Je hoeft ze namelijk niet uit te laten. Ben je van plan om een kat te kopen? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Katten worden namelijk gemiddeld 14 jaar oud. Je moet je dus goed afvragen of je er dan nog steeds voor kunt zorgen. In dit blog vind je meer informatie over het verzorgen van je kat.

Dagelijkse verzorging

Hoewel katten heel zelfstandig zijn, moet je ze dagelijks verzorgen als je ze in huis neemt. Een kat heeft bijvoorbeeld elke dag eten en vers drinkwater nodig. Daarnaast moet je de kattenbak schoonmaken, de kat genoeg aandacht geven en af en toe zijn nagels knippen en haren kammen. Zorg er ook voor dat de kat veel buiten komt en dat je genoeg speeltjes in huis hebt voor de kat om mee te spelen. Beweging is namelijk superbelangrijk voor een kat. 

Ontwormen

Naast de dagelijkse verzorging moet een kat ook regelmatig ontwormd worden. Hij kan namelijk last krijgen van lint- en spoelwormen. Door een volwassen kat 4 keer per jaar te ontwormen kun je dat voorkomen. Kittens moeten vaker ontwormd worden, omdat zij vatbaarder zijn voor wormen. Zorg er dus voor dat je je kitten regelmatig ontwormd. Het ontwormen van je kat is belangrijk voor de gezondheid van je huisdier en van jou. Wormen zijn namelijk ook besmettelijk voor mensen en heel vervelend om te krijgen. Daarom is het Ontwormen kat heel belangrijk!

Castreren

Wanneer je niet zit te wachten op een nestje is het belangrijk om je kat te laten castreren. Vanaf 5 tot 8 maanden kunnen kittens al zwanger worden. Door je kat of poes vóór die tijd te laten castreren voorkom je een ongewenst nestje. Bij de castratie van een kater worden de zaadballen verwijderd en bij een poes worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder weggehaald. Over het algemeen herstellen katten na een castratie redelijk snel.

Opvoeding

Een kat heeft vaak een eigenwijs karakter. Daarom is het belangrijk dat je begint met opvoeden zodra je hem in huis haalt. Wees duidelijk tegen je kat: laat hem weten wat er wel en niet mag. Zo went je kat al vroeg aan jouw regels en zal hij zich beter gedragen. Daarnaast zijn kittens heel erg speels, waardoor ze kunnen krabben. Als je kinderen hebt is het daarom belangrijk dat ze niet zomaar de kat optillen. Zo kunnen ze per ongeluk de kat laten schrikken. Dit zijn de belangrijkste tips voor het verzorgen van je nieuwe kitten.