Artikelschrijven
Image default
Woningen

Hoge waterrekening? Gebruik regenwater en bespaar veel onnodige kosten

Door klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat er langdurige periodes van droogte ontstaan, wat een watertekort tot gevolg heeft. Water wordt overal voor gebruikt en we kunnen niet leven zonder water. Om schoon drinkwater te besparen en duurzamer te leven is het nodig om ons watergebruik eens onder de loep te nemen. 

Waterverbruik

Per dag gebruiken we 130 liter water per persoon. Nog niet eens 1% daarvan is drinkwater. 43% gaat er doorheen bij het douchen, 28% bij het doortrekken van de wc en 12% met de wasmachine. Voor veel applicaties in en rondom het huis hoeven we echt geen schoon drinkwater te gebruiken, maar kunnen we dit vervangen voor regen-, oppervlakte- of grijswater.

Gebruik regenwater

Tuin

Regenwater is goed voor uw planten en kunt u ideaal gebruiken voor het beregenen van uw tuin. Regenwater bevat mineralen, welke voeding geven aan al uw groen. Bovendien zitten er geen chloor of andere chemicaliën in regenwater.

Wasmachine

Schoon drinkwater gebruiken om uw kleren te wassen is helemaal niet nodig. Gezuiverd regenwater is ideaal te gebruiken om uw wasmachine van water te voorzien. Het zachte regenwater is bovendien goed voor uw wasmachine. Hierdoor gaat uw wasmachine langer mee.

Wc doorspoelen

Bij het doortrekken van de wc gebruiken we zo’n 10 liter water. Met de komst van de spaarknop hebben we gelukkig al veel water kunnen besparen. Een spaarknop heeft 2 tot 6 liter water nodig om het toilet door te spoelen. Om nog duurzamer te werk te gaan, is het noodzakelijk om het drinkwater te vervangen voor regenwater.

Met een waterpomp kunt u heel gemakkelijk het water uit een externe bron (bijvoorbeeld een kanaal, sloot of vijver of tank) gebruiken voor het beregenen van uw tuin, of als watertoevoer naar uw wasmachine of wc. Welke waterpomp u het beste kunt gebruiken, hangt af van uw situatie. Voor het gebruiken van regenwater voor tuinberegening is een beregeningspomp een geschikte oplossing. Deze pomp zuigt het water aan vanaf de oppervlakte tot een diepte van 8 meter. Wanneer het water dieper zit dan 8 meter, heeft u een bronpomp nodig. Dit is vaak het geval wanneer u grondwater wilt gebruiken. Grondwater zit vaak dieper in de grond en daar kan een zelfaanzuigende pomp niet bij. 

Grijswatersysteem

Grijswater is het afvalwater van de badkamer. Het is nog relatief schoon water en kan na zuivering nog goed gebruikt worden voor het doorspoelen van de wc, voor de wasmachine en om de tuin te besproeien. Het water wordt in een grote opslagtank verzameld om het later te kunnen hergebruiken. In België is een dergelijk systeem al verplicht bij nieuwbouwhuizen of bij een verbouwing. Ook in overige landen is dit systeem steeds meer in opkomst. Gemeenten stimuleren initiatieven om duurzamer te leven. In veel gemeenten krijg je subsidie bij aanschaf van een grijswatersysteem.

https://www.waterpomp.be/bronpomp