Artikelschrijven
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van raam lekkage?

Het is geen pretje als je door een waas niet meer goed door je raam kunt kijken. Mocht dit het geval zijn, dan is de kans groot dat je last hebt van een raam lekkage. Als je ruit lek is herken je dit aan condens op je raam. Een lekkage levert daarnaast ook een hogere energierekening op, doordat je raam minder goed isoleert. De kosten voor het vervangen van een raam verschillen erg per glassoort.

Oorzaken raam lekkage

Er zijn een aantal oorzaken waardoor raam lekkage kan optreden. Een veel voorkomend probleem is een fabricagefout van het glas. Betreft het een onlangs geplaatst raam, neem dan contact op met de leverancier of glaszetter die de glazen heeft geplaatst.

Daarnaast kan ook het verkeerd zetten van een raam een oorzaak zijn, evenals achterstallig onderhoud of de gemiddelde levensduur van het glaswerk. Isolatieglas gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Mochten jouw ramen al langer meegaan, dan is het ook mogelijk dat ze aan het einde van hun latijn zijn.

 

Hoe herken je een lekkend raam?

Het herkennen van een raam lekkage is niet lastig. In verreweg de meeste gevallen herken je het aan condens tussen de glasplaten. Zit het vocht aan de binnen- of buitenkant, dan is er sprake van slechte ventilatie of heb je last van een vies ventilatierooster. Kijk dus goed waar de condens zit. Door de temperatuur en luchtvochtigheid in huis zie je condens meestal in de ochtend- en avonduren. Daarnaast kan door kalkaanslag na verloop van tijd een blauwe of witte waas ontstaan.

Je herkent raam lekkage ook aan een hogere energierekening. Door een lekkend raam neemt de isolerende werking af, waardoor meer energie nodig is om het huis warm te houden.

 

Raam en kozijn vervangen

Wanneer er lekkage bij je raam optreedt, is het in sommige gevallen ook verstandig om de kozijnen aan te pakken. Door de condensvorming kan namelijk houtrot optreden. Daarom is het ook de moeite waard om je kozijnen te vervangen door kunststofkozijnen, dit scheelt ook weer op de energierekening.

Wij hebben een ruim aanbod aan glaszetters door heel Nederland. Dankzij onze landelijke dekking is er altijd een glasspecialist bij jou in de buurt!