Artikelschrijven
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het ventileren van je woning

Hoe kun je jouw woning het beste ventileren? Een goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van je woning, maar ook voor je gezondheid. Frisse en gezonde lucht moet dagelijks in huis komen, zodat het leefklimaat optimaal blijft.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt ventileren. Zo kun je in huis zelf al diverse maatregelen nemen. Daarnaast is er ook een tweede optie: het aanschaffen en laten installeren van een (nieuw) ventilatiesysteem zoals de Healthbox van Renson bijvoorbeeld.

1: Maatregelen voor in huis

Hoe merk je dat er sprake is van een slechte ventilatie? In de eerste plaats kun je dat merken aan de aanwezigheid van ongedierte in huis, of aan de vorming van schimmels. Ook verf of behang dat van de muur afkomt kan een teken zijn van teveel vocht in huis. Daarnaast heeft een vervuilde lucht ook invloed op je longen. Astma en allergieën gaan meer opspelen.

Je kunt verschillende maatregelen nemen:

– Zorg voor een aanvoer van frisse lucht door raampjes en/of ventilatieroosters open te zetten. Zorg ervoor dat deze lucht door je huis kan stromen.

– Bij koken en douchen moet je extra ventileren. Zet een raam open of zet een ventilatiesysteem op de hoogste stand.

– Rook niet in huis en zorg voor zo weinig mogelijk vocht. Dit doe je door de was buiten op de hangen en met de deksel op de pan te koken.

2: Kies voor een (nieuw) ventilatiesysteem

Met een goede installatie kun je niet alleen gezonder, maar ook zuiniger leven. Slim ventileren betekent minder kou en tocht in huis. Ook verlies je minder snel warmte. Zo kun je energiezuinig ventileren. Welk ventilatiesysteem voor jouw woning de beste keuze is hangt af van de omstandigheden. Je kunt kiezen voor diverse soorten ventilatiesystemen:

– Een centraal ventilatiesysteem;

– Een luchtbevochtiger/luchtontvochtiger of luchtreiniger;

– Een ventilator (bijv. voor in vochtige ruimtes als de badkamer).

https://www.ventilatie.net