Artikelschrijven
Image default
Dienstverlening

Loods gaat in vlammen op

In Makkum  hangt er boven het rietdekkersbedrijf Roosma  een grote som geld nadat op nieuwjaarsnacht er brand is ontstaan in één van de loodsen van Roosma’s bedrijf. De loods aan de Strânwei  is helemaal platgebrand. Verhalen zoals deze hebben ervoor gezorgd dat minder mensen gebruik maken van een rietendak. Veel mensen denken dat een rietendak onveilig is maar dit is totaal niet zo, het probleem is dat de ongevallen sneller in het nieuws terechtkomen dan de ongevallen bij een normaal dak.  Een rieten dakbedekking brengt ook een voordeel met zich mee, namelijk he t zorgt voor een sterke isolatie waardoor het in de winter lekker warm blijft in je huis en in de zomer zorgt het voor een omgekeerd effect.

Wat het echte probleem voor het bedrijf uit Makkum nu eigenlijk is dat de loods die platgebrand is, volstond met machines van het bedrijf dat zorgde voor het snijden van het riet.  Waarbij zij de week nadien mee zouden beginnen.  Hoe het precies verder zal gaan weet het bedrijf nog niet maar de kans zit erin dat  het machines gaat lenen van andere bedrijven. Dan zit men weer met het probleem dat deze bedrijven hun snijmachines ook nodig hebben op  hetzelfde moment.

Momenteel  is de verzekering het hele gebeuren in kaart te brengen zodat men een duidelijke beeld kan scheppen van wat er verloren gegaan is.  Niet alleen machines voor het riet te snijden stonden in de lood maar ook verschillende boten en caravans stonden erin.  Volgens Roosma zelf zullen de kosten kunnen oplopen tot verschillende miljoenen euro. Ook heeft men geen duidelijk beeld want de brand veroorzaakt zou kunnen hebben er is onderzoek naar gedaan maar men heeft nog niet kunnen opmaken wat de reden ervan was.  Het bedrijf is opgelucht dat de andere loodsen niet beschadigd zijn want hier was al het riet in opgeslagen.

http://www.rietwerk.nl/