Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten voordat je op uitwisseling naar het buitenland gaat

Wil je graag op uitwisseling naar het buitenland? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten voordat je op uitwisseling gaat. We geven antwoord op vragen zoals waar je terecht kunt voor informatie over uitwisselingen, hoe je de uitwisseling financiert en de manier waarop je een visum regelt.

De kosten en financiering

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat een uitwisseling naar het buitenland niet gratis is. Je hebt voor een uitwisseling geld nodig voor je ticket, verzekering, visum en inentingen. Daarnaast zijn er ook kosten aan verbonden zoals boekings- en administratiekosten. Het is dus belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat je budget is. 

Vervolgens moet je ook bedenken hoe je je uitwisseling gaat financieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld bij elkaar te krijgen voor een uitwisseling. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van scholarships, studentenleningen of een crowdfunding campagne. Welke optie je ook kiest, het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over hoe je het geld gaat innen.

Een programma uitzoeken en je aanmelden hiervoor

Als je alles rondom de financiën geregeld hebt, is het tijd om te gaan kijken naar de verschillende uitwisselingsprogramma’s. Er zijn verschillende organisaties die uitwisselingsprogramma’s aanbieden. Denk dan aan organisaties als YFU. Het is belangrijk om je goed in te lezen in de verschillende programma’s, want er zitten vaak voorwaarden aan verbonden. Sommige programma’s zijn bijvoorbeeld alleen bedoeld voor studenten met een bepaalde studieachtergrond of studenten met een bepaald cijfergemiddelde.

Na het kiezen van een uitwisselingsprogramma moet je je aanmelden bij de organisatie. Meestal moet je hierbij ook een motivatiebrief en cv toevoegen. Als je aanmelding is goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de organisatie. Vervolgens ga je in gesprek met een counselor om te kijken of het uitwisselingsprogramma bij jou past. Zo ben je binnen mum van tijd op een high school in Engeland te vinden.

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je klaar om op uitwisseling te gaan. Wees niet getreurd als alles niet precies volgens plan verloopt, want dat maakt juist deel uit van het avontuur. Veel plezier en geniet van elk moment.