Artikelschrijven
Image default
Dienstverlening

Een handig en noodzakelijk meetinstrument

In een branche waar stoffen een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen, wordt vaak met PID meters gewerkt. Dit instrument meet de hoeveelheid van de gevaarlijke stof en geeft een signaal zodra het de grenswaarde – die wettelijk vastgesteld is – overschrijdt. Sommige vluchtige organische stoffen zijn met de neus lastiger te detecteren. Bij een verkoudheid doet je reukorgaan het ook minder of helemaal niet en dus vertrouw je op de effectiviteit van gasdetectie apparatuur.

De hoogte van grenswaarden

Als je als mens te veel van iets binnen krijgt, kan het lichaam hierop reageren. Daarom zijn er grenswaarden bepaald. Die grenswaarde heeft niet alleen te maken met de hoogte of hoeveelheid van wat je binnenkrijgt, maar ook met de duur. Je kunt je voorstellen dat een vervelende stof voor twee seconden inademen een ander effect op je lichaam zal hebben, dan diezelfde schadelijke stof voor twee minuten binnenkrijgen. Je longen kunnen worden aangetast en dit kan permanente schade opleveren.

Voor elke situatie een gepaste oplossing

Bedrijven die regelmatig werken in een omgeving met vluchtige organische stoffen, zijn goed voorbereid om calamiteiten te voorkomen. Om werkzaamheden voorspoedig en veilig te laten verlopen, zijn er allerlei detectiemiddelen. Een gasdetectie apparaat is er in meerdere uitvoeringen. Zo kun je een enkel gas meten met een single gas detector. Maar er is ook een multi gas detector, die wel vier of vijf gassen gelijktijdig kan meten. Voordat je een detector bestelt, is het handig om na te gaan in welke omstandigheden de detector gebruikt gaat worden. De apparaten zijn zeker effectief en efficiënt, maar niet gratis, dus bij twijfel is het altijd verstandig om de klantenservice om advies te vragen. Ook als je zelf alleen de inkoper bent en niet de gebruiker, zorg je zo voor de beste werkomstandigheden voor je collega’s.