Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Vegetarisch koken

Of je nu deelneemt aan Veganuary of graag wat meer plantaardige recepten in je leven wilt opnemen, ik heb het voor je geregeld! De volgende tips zijn perfect voor iedereen die net begint met veganistisch koken.

Begrijp de basis van groenten
Om uit te blinken in veganistisch koken, moet je de basis van het koken van groenten kennen, omdat deze ingrediënten waarschijnlijk het grootste deel van je maaltijden zullen uitmaken. Ik ben opgegroeid met gekookte groenten, wat resulteerde in een sterke afkeer van veel groenten toen ik ouder werd. Maar het veganisme zette me aan tot experimenteren in de keuken, waardoor ik geroosterde groenten ontdekte, roergebakken groenten, tempura van groenten, en dat champignons opmerkelijk naar kip kunnen smaken! Als je eenmaal leert hoe je het beste uit groenten kunt halen, zul je gaan beseffen dat je toch geen dierlijke producten meer nodig hebt.

Breid uw kruidenrekje uit
Er is veel meer dan Italiaanse kruidenmengsels en paprikapoeder! Begrijp me niet verkeerd, dit zijn sterke, veelzijdige ingrediënten, maar je veganistische kast en voorraadkast zouden ook gevuld moeten zijn met tientallen andere keuzes. Van pittige kardemom tot venkel met anijssmaak, spannende kruiden zijn van fundamenteel belang als je een andere keuken wilt koken of je plantaardige alternatieven wilt creëren.

Investeer in goede messen
Een koksmes is een uitstekende plek om te beginnen, omdat dit gereedschap je helpt bij het snijden van groenten, kruiden, noten, enz. Het is veelzijdig en zal waarschijnlijk je meest gebruikte mes worden. Een schilmes is voor het schillen van fruit en groenten, het snijden van knoflook, enz.; ook dit mes zal van pas komen bij het veganistisch koken. Ik raad je aan onderzoek te doen en messen van goede kwaliteit te kopen, want je zult ze vaak gebruiken. Het maakt ook een groot verschil als je de juiste messen gebruikt voor specifieke taken; je zou bijvoorbeeld geen broodmes gebruiken om een flespompoen te snijden!

Gebruik voedingsgist
Je kijkt misschien naar voedingsgist (ook bekend als ‘nooch’) en denkt dat het er niet veel uitziet, maar beoordeel een boek niet op zijn kaft – het is een wonderingrediënt! Het is geliefd omdat het voedsel een kaasachtige, nootachtige smaak geeft, waardoor het een must-have is voor romige sauzen of het maken van je eigen veganistische kaas. Je kunt voedingsgist vinden in reformwinkels, online en in bepaalde supermarkten.

Veganiseer je favoriete recepten
Ik denk dat dit misschien wel de belangrijkste tip in het hele artikel is. Als je eenmaal leert hoe je je favoriete voedsel kunt nemen en veganiseren, ben je niet meer te stoppen. Dierlijke producten, wie? Je zult ze zeker niet meer nodig hebben! Nu weet ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan omdat het aanvankelijk een uitdaging kan zijn, maar je moet klein beginnen. Begin met het volgen van recepten die al veganiseerd zijn, bijvoorbeeld fish and chips, spaghetti en gehaktballen, en meringue. Hoe meer je nieuwe recepten probeert, hoe meer je zult leren en verbeteren; en als je eenmaal ervaring hebt opgedaan in de keuken, kun je wat je hebt geleerd van andere recepten toepassen om je eigen recepten te maken. En met het geweldige aanbod aan plantaardige producten dat nu beschikbaar is, is het veganiseren van gerechten gemakkelijker dan ooit.

Proeven terwijl je bezig bent
Hoe weet je anders of je eten goed smaakt? Deze tip moet je toepassen op alle gerechten, niet alleen veganistisch! Door je eten om de paar stappen te proeven, kun je dingen aanpassen, de juiste kruiden toevoegen en fouten rechtzetten voordat ze onomkeerbaar zijn.

Een selectie van oliën
Niet alle bakoliën kunnen op dezelfde manier worden gebruikt; ze hebben allemaal verschillende toepassingen, sterke punten en voordelen. Enkele van de meest gebruikte oliën zijn kokosolie, extra vierge olijfolie, avocado, zonnebloemolie en sesamolie. Deze oliën hebben verschillende rookpunten; extra vierge olijfolie heeft bijvoorbeeld een laag rookpunt, wat betekent dat het niet de beste keuze is om op hoge temperaturen te koken. Extra vierge olijfolie is echter perfect voor gebruik in dressings.

Blijven leren
Ik ben al meer dan vier jaar veganist, en ik leer nog steeds bij. Je algemene kennis van koken zal je ongetwijfeld helpen bij het maken van veganistische recepten, dus als je al een goede kok bent, dan weet ik zeker dat je snel zult leren. Maar vergeet niet om een open geest te houden en bereid te zijn je vaardigheden te verbeteren door naar advies te luisteren, blogs en kookboeken te lezen, video’s te bekijken enz.

https://doepserleven.nl/10-boeken-over-vegan-vegetarisch-koken/