Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Hoe vaak moet je jouw eco latex matras omdraaien

Hoe vaak moet je jouw eco latex matrassen omdraaien? Veel mensen weten niet dat het omdraaien van je matras de levensduur van jouw matras verlengt. De levensduur van je matras is namelijk niet alleen afhankelijk van de kwaliteit en het type matras, maar ook van hoe goed je je matras onderhoudt. Een matras onderhoud je goed door het matras regelmatig te reinigen.

Waarom een matras omdraaien of keren?

het wordt geadverteerd om regelmatig je matras te draaien. Dit bevorderd de levensduur van jouw matras. Je kan er voor kiezen om jouw matras te draaien of om te keren. Bij het draaien komt dus voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. Zo wordt het gewicht van de slaper verdeeld over het matras en voorkom je kuilvorming. Het voorkomen van kuilvorming zorgt ervoor dat het matras minder snel slijt. Het omdraaien van je matras is vooral belangrijk wanneer je meer dan het gemiddelde gewicht weegt. 

Je matras draaien of keren?

Een matras keren betekent dat je de onderkant van het matras naar boven legt en de bovenkant naar onderen legt. Het klinkt misschien als hetzelfde, maar toch is het anders Het draaien van je matras betekent dat je de hoofdkant aan je voetkant gaat leggen. Is de afmeting van jouw matras vierkant, dan kan jij jouw matras een kwartslag draaien. Bij sommige boxsprings is het keren of draaien van het matras niet nodig. Het draaien van een matras is bijna altijd mogelijk omdat er maar weinig matrassen zijn met een asymmetrische matras. Door je bedframe of matras wekelijks te stofzuigen, vermijd je huismijt dat in het matras komt.

Heeft de draaifrequentie invloed op het materiaal?

Goedkope matrassen zijn vaak gemaakt van polyetherschuim en gevoelig voor kuilvorming. Heb je een matras met polyetherschuim, dan kan je het beste twee keer per maand je matras draaien of keren. Schuimmatrassen zijn in het algemeen gevoeliger voor kuilvorming dan een matras met veren. Een schuimmatras kan je het beste om de drie maanden omdraaien of keren. Heb je een matras van koudschuim, latex, traagschuim, nasa schuim, comfortschuim of welk ander schuim maar ook, dan dien je om de drie maanden, of vaker, je matras te draaien of te keren. Als je bijvoorbeeld een hoger lichaamsgewicht hebt of veel transpireert, dan is het aan te raden om vaker te draaien vanwege een grotere kans op kuilvorming en het verdampen van transpiratievocht.