Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Hier moet je op letten bij her verkopen van je huis

Tegenwoordig verkopen steeds meer mensen zelf hun huis. Een makelaar is volgens sommige anno 2023 overbodig. Wanneer je zelf van plan bent om een huis te verkopen zijn er echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel wordt er omschreven waar je op moet letten bij het verkopen van je eigen huis.

1. Een aantal dingen die je zelf kan doen

Je kan zelf al beginnen met het grondig opruimen van huis. Wanneer je huis van a tot z is opgeruimd kunnen er foto’s gemaakt worden. Je kan kiezen om dit door een professionele fotograaf te laten doen of simpelweg zelf doen. Je huis op de markt zetten vraagt echter vaak iets meet vaardigheden. Zo heb je kennis nodig van sociaal media en marketing. Hierbij kan een internetmakelaar makkelijk van pas komen. Deze zijn vaak goedkopen als een reguliere makkelijk en kunnen je de laatste lasten uit handen nemen.

2. Een duidelijk inschatting maken over je beschikbare tijd

Je huis zelf verkopen is zeker niet onmogelijk en wordt door steeds meer mensen gedaan. Wel is het belangrijk om te weten dat hier een hoop tijd in gaat zitten. Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel tijd je wil steken in het verkopen van je huis. Je zult een net als bij veel aankopen een grens moeten vinden in hoeveel werk en tijd je er zelf in wil besteden en hoeveel je breidt bent om uit te geven om tijd en werk te besparen.

3. Een concrete vraagprijs

Deze kun je vast stellen door je huis te laten taxeren. Ook kun je zelf onderzoek doen naar de waarde van de huizen in de buurt. Deze zijn de vinden via het Kadaster. Let op, het huis van de buurman is wellicht wat verbouwingen ondergaan die de vraagprijs verhoogt. Iedere woning is anders.

4. Het opstellen van papieren

Het belangrijkste is het koopcontract. Hiervoor kun je modellen gebruiken die onder andere opstelt zijn door de Consumentenbond en de NVM. Twijfel je of het contract i orde is? Dan kan je nog altijd een jurist mee laten kijken.

5. Zorgen dat je de koper goed informeert

Heeft je huis onaangekondigde gebreken zoals asbest? Dan ben je dit verplicht om te melden, anders kan de koper je hiervoor aansprakelijk stellen. Laat daarom altijd voor de zekerheid een asbestattest doen.