Artikelschrijven
Image default
Bedrijven

Een rieten dak: oude, nieuwe trend

Het is al een hele oude manier van dakdekken: riet. Voordat we de dakpannen hadden, hadden we het riet. Tegenwoordig komt het steeds vaker terug, en niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege de duurzaamheid. Omdat het een natuurproduct is, hoeven er geen milieuvervuilende processen aan tevoren te gaan. 

 

Vroeger was riet, naast stro en heideplaggen, de goedkoopste manier van dakdekken. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt op vrijstaande villa’s in natuurrijke gebieden of op oude, authentieke boerderijen. Ook nieuwbouwwoningen worden steeds vaker gespot met een rieten dak. Het geeft een extravagante look aan uw moderne villa of oude boerderij. Daarbij is het ook tijdloos. 

 

Een rieten dak heeft echter wel wat onderhoud nodig. Na verloop van tijd gaat het riet uitdunnen en kan dit gevolgen hebben voor het uiterlijk van uw huis. Er zijn verschillende renovatietechnieken om te zorgen dat het riet een maximale levensduur zal meemaken. Drie voorbeelden:

 

  1. verdrijven

Hier maakt de rietdekker ruimte tussen het riet, waarna hij nieuw riet tussen de het oude riet en de binding, waardoor uw dak de oorspronkelijke dikte terugkrijgt. Eventuele algen en mossen worden verwijdert en uw dak wordt voorzien van een preventief bestrijdingsmiddel. 

 

  1. bijstoppen

Hier maakt de dakdekker het dak schoon en kijkt hij waar de slechte plekken in het dak zijn ontstaan. Deze plekken worden voorzien van nieuw riet, maar uw dak krijgt niet de originele dikte terug. Ook bij deze techniek worden de mossen en algen verwijdert en krijgt het dak een behandeling met een preventief bestrijdingsmiddel.

 

  1. mos bestrijden

Hierbij worden alleen de mossen en algen weggehaald, waardoor uw dak geen groene waas meer krijgt. 

 

Het is alleen wel belangrijk om voorzichtig te zijn met deze rieten daken wat betreft het brandgevaar. De brandverzekering is dan ook duurder dan bij huizen met een pannen dak. Daarom worden rieten daken vaak voorzien van een bliksemafleider of een systeem dat het dak nat houdt.

 

http://www.rietwerk.nl