Artikelschrijven
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe verkoop je een schadeauto zonder problemen

Een schadeauto is een auto die in het verleden een ongeluk heeft gehad. Het gaat niet om een krasje of een deukje maar om relatief grote schade aan bijvoorbeeld interieur, chassis om motor. Het kan zijn dat de auto die jij wilt verkopen een schadeauto is. Als je erachter komt dat je auto een schadeauto is en je wilt deze verkopen kun je dat het beste doen via een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van schadeauto’s.  

Is mijn auto een schadeauto?

Om erachter te komen of je auto een schadeauto is moet het schadeverleden van een auto opvragen. Je kunt online via het kenteken controleren of een auto een zogenaamde WOK-registratie bij de RDW heeft. Dit duidt op een schadeauto, maar let op, niet alle schadeauto’s hebben een WOK-registratie. 

Het is beter om je auto te laten taxeren bij verkoop om erachter te komen of het een schadeauto betreft. Zodra je zeker weet dat jouw auto een schadeauto is kun je je auto verkopen als zodanig verkopen bij een specialist.

Hoe verkoop ik mijn schadeauto?

Er zijn meerdere mogelijkheden om een schadeauto te verkopen. Je kunt je auto zelf online je schadeauto verkopen, bijvoorbeeld op marktplaats. Dit brengt veel rompslomp met zich mee. Je moet je auto te koop zetten met goede foto’s, potentiële kopers te woord staan en onderhandelen over de prijs.

Het is eenvoudiger om gebruik te maken van een autoinkoper. Deze bedrijven hebben eenvoudige procedures waarmee de verkoop snel geregeld is. Je kunt je auto online aanmelden voor taxatie en vervolgens een prijs afspreken. Je kunt ervoor kiezen je auto zelf weg te brengen voor verkoop en je auto op te laten halen. 

Het loont de moeite om je auto door een aantal bedrijven te laten taxeren, je zult verbaasd zijn over het prijsverschil. Op deze manier kun je een zo hoog mogelijk bedrag voor je auto krijgen. Houd er rekening mee dat de snelheid van afhandeling per bedrijf kan verschillen. Als je je auto echt heel snel moet verkopen kun je ervoor kiezen voor een wat lagere prijs bij een bedrijf dat binnen 24 uur je auto koopt.

Afhandeling van de verkoop

Wanneer er akkoord is over een prijs volgt de overdracht van het eigenaarschap. Hiervoor is een RDW-vrijwaringsbewijs vereist. Een goede koper van schadeauto’s zal een RDW-vrijwaringsbewijs voor je regelen. Hiermee is de overdracht van de auto rond. De verkoopprijs wordt meestal via een bankoverschrijving overgemaakt maar dit kan ook contant.

Wat gebeurt er uiteindelijk met schadeauto’s

Een schadeauto kan soms opnieuw verkocht worden door autoinkoper. Veel van deze auto’s worden naar Afrika geëxporteerd. Een auto met grote schade wordt een demontageauto genoemd. Deze worden gebruikt voor onderdelen. Op deze manier kunnen auto’s en onderdelen daarvan zolang mogelijk gebruikt worden. Bedrijven die auto’s inkopen vermelden op hun website wat er gebeurd met de auto’s die zij kopen. Let erop bij het selecteren van een duurzaam bedrijf. Je kunt hiermee bijdragen aan het recyclen van automaterialen.