Artikelschrijven
Image default
Auto’s en Motoren

De inboedelverzekering, van ongelofelijk groot belang

Tijdens ons leven verzamelen we als mensen ongelofelijk veel inboedel. Veel meer dan we mogelijks op het eerste zicht vermoeden. Het spreekt voor zich dat al deze inboedel ook een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Hoe hoog die waarde oploopt is uiteraard voor een significant deel afhankelijk van hetgeen je allemaal hebt aangekocht. Toch, wanneer er op een zeker ogenblik schade aan de inboedel ontstaat zal je al snel tot de conclusie komen dat er behoorlijk wat kosten mee gemoeid zijn. Gelukkig is het mogelijk om je tegen deze kosten in te laten dekken. Dat kan gebeuren door middel van de zogenaamde inboedelverzekering. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je beslist even de informatie doornemen die je hieronder terug kan vinden.

Moet je verplicht een inboedelverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht. Het is echter niet omdat deze verzekering niet is terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen dat het niet de moeite waard kan zijn om ze te overwegen. Hoe je het namelijk ook draait of keert, het is zo dat een inboedel van een woning toch altijd een niet onbehoorlijke waarde vertegenwoordigt. Wanneer er schade aan ontstaat is de kans dan ook zeer groot dat je binnen de kortste keren geconfronteerd zal worden met een behoorlijke kost. Lang niet voor iedereen zal het financieel mogelijk zijn om de verloren gegane inboedel te recupereren, integendeel. Indien je ervoor hebt gekozen om een inboedelverzekering af te sluiten zal de verzekeraar de inboedel volgens de bepaalde waarde uitbetalen.

Welke soorten inboedelverzekeringen bestaan er?

In de praktijk is het mogelijk om een keuze te maken uit twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. Indien je graag je inboedel wil laten verzekeren dien je er dan ook rekening mee te houden dat je daarvoor een keuze kan maken tussen:

  1. De extra uitgebreide inboedelverzekering;
  2. De allrisk inboedelverzekering;

In eerste instantie doen de beide verzekeringen uiteraard hetzelfde en dat is de waarde van je inboedel dekken. Dat gezegd hebbende is het zo dat er uiteraard toch wel degelijk sprake is van bepaalde verschillen tussen beide opties. Denk hierbij dan ook maar eens aan het feit dat je alleen maar bij de allrisk bent gedekt tegen schade die door je eigen schuld is ontstaan. Let wel, dit lijkt natuurlijk een ongelooflijk interessante dekking, maar er is een stevige meerprijs aan verbonden.

Welke inboedelverzekering is voor jou de beste keuze?

Voor heel wat mensen geldt dat ze er in de praktijk voor het afsluiten van hun inboedelverzekering voor kiezen om gewoon de extra uitgebreide dekking af te sluiten. Bij dit type van verzekering kan je dan ook reeds rekenen op een aantal prima dekkingen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Brandschade;
  • Schade als gevolg van inbraak;
  • Diefstal;

De enige reden waarom je ervoor zou kunnen kiezen om de allrisk af te sluiten is omdat je op die manier nog kan rekenen op een extra dekking. Deze dekking heeft betrekking tot het dekken van de schade die het gevolg is van je eigen schuld. Wil je graag dat deze dekking eveneens deel uitmaakt van je verzekering? Hou er dan wel rekening mee dat hier een niet onaanzienlijke extra premie voor in rekening wordt gebracht. Hier moet je dus wel even rekening mee houden.

Welke aanvullende dekkingen bestaan er voor de inboedelverzekering?

Wanneer je ervoor kiest om één van de twee standaard inboedelverzekeringen af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er daar ook nog een aantal aanvullende dekkingen voor afgesloten kunnen worden. Het is dus niet zo dat je over de hele lijn reeds kan rekenen op de meest optimale dekking. Enkele aanvullende dekkingen waar je een keuze uit kan maken zijn in ieder geval de volgende:

Lang niet voor iedereen zullen bovenstaande aanvullende dekkingen van belang zijn. Echter is het zo dat ze wel op z’n minst het overwegen waard zijn. Dit geldt onder meer voor de buitenshuisdekking. Voor heel wat mensen geldt dat ze tegenwoordig zeer vaak onderweg zijn. Daarbij maken ze gebruik van bijvoorbeeld niet alleen een dure smartphone, maar ook van bijvoorbeeld een tablet en / of een laptop. Het spreekt voor zich dat dit stuk voor stuk zeer dure spullen zijn die dan ook bijgevolg graag gezien zijn door dieven. Door een buitenshuisdekking af te sluiten zorg je ervoor dat de waarde van dit type inboedel ook buiten de woning kan worden gedekt.

Wat is de kostbaarhedenverzekering precies?

Een voor veel mensen belangrijke, aanvullende verzekering voor de inboedelverzekering is de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Hiervoor geldt zoals de naam reeds laat vermoeden dat ze specifiek is bedoeld voor het verzekeren van bepaalde bijzondere stukken die deel uitmaken van je inboedel. Het kan daarbij dan onder meer gaan om antiek, maar ook om bijvoorbeeld een beeld van een kunstenaar of om een schilderij. Ben jij eigenaar van één of meerdere kunstwerken of ben je een verzamelaar van bijvoorbeeld antiek? Dan zal je in ieder geval kunnen vaststellen dat het afsluiten van de kostbaarhedenverzekering zonder meer het overwegen meer dan waard kan zijn. Ben jij iemand die geen bijzondere stukken in zijn woning heeft staan? Dan spreekt het voor zich dat deze aanvullende dekking voor de inboedelverzekering voor jou niet interessant zal zijn.

Hoe wordt de waarde van de inboedel bepaald?

Eén van de eerste en tevens ook belangrijkste zaken die moeten gebeuren bij het afsluiten van een inboedelverzekering heeft betrekking tot het bepalen van de waarde van de inboedel. Vroeger was het zo dat er met pen en papier een vrij gedetailleerde inventaris van de inboedel moest worden opgemaakt. Vandaag de dag is dat niet langer het geval. Tegenwoordig is het dan ook zo dat er gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamde inboedelwaardemeter. Deze kan voor jou bepalen over welke waarde de inboedel van jouw woning beschikt. Dit is zeer belangrijk. In geval van verlies van de inboedel is het namelijk deze waarde die aan de basis zal liggen van de uitbetaling die je zal ontvangen. Het loont dan ook de moeite om hier niet zomaar los overheen te gaan.