Artikelschrijven
Image default
Afvalverwerking

Ziekenhuisafval verzamelen

Als je een leidinggevende functie bij een ziekenhuis hebt, dan kan het voorkomen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor het verzamelen van al het afval. Je kunt hier niet zomaar een afvalcontainer voor huren, want deze zijn niet geschikt voor het verzamelen van ziekenhuisafval. Ziekenhuisafval kan namelijk menselijke bacteriën en virussen bevatten en moeten dus op de juiste manier verzameld en verwerkt worden. In dit artikel vind je meer informatie over hoe je het verzamelen van ziekenhuisafval het beste kunt aanpakken. 

Het huren van een speciale container 

De eerste stap die je moet zetten als je ziekenhuisafval wilt verzamelen, is het huren van een container die geschikt is voor het verzamelen van ziekenhuisafval. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan ziekenhuisafval menselijke bacteriën en virussen bevatten. Dit mag dus nooit in een normale afval container gegooid worden, want het is dan mogelijk dat andere mensen besmet raken. Het huren van een speciale container voor ziekenhuisafval, kun je het beste doen bij een afvalverwerker. Wil je weten wat de prijzen voor het huren van een container zijn? Dan is het aan te raden om eens de website van Renewi te bezoeken. 

Waarom kiezen voor een afvalverwerker?

Het is verstandig om nooit zelf ziekenhuisafval te verwerken. Je bent daar niet voor aangenomen en ook beschikt een ziekenhuis niet over de middelen, apparatuur en het personeel om dit te kunnen doen. Het inschakelen van een afvalverwerker voor ziekenhuisafval is de beste keuze die er is. Je huurt dan een container van de gekozen afvalverwerker en de afvalverwerker komt de container wekelijks, dagelijks of maandelijks legen. Dit is erg fijn, want je hebt dan verder geen werk aan het afval. Het is dus enkel het verzamelen van het afval en de afvalverwerker doet voor de rest al het werk. 

Ziekenhuisafval kan niet gerecycled worden

Het is erg jammer, maar ziekenhuisafval kan niet gerecycled worden. Dat heeft ermee te maken dat ziekenhuisafval menselijke bacteriën en virussen kan bevatten. Vanaf het moment dat een ziekenhuismedewerker het afval in de container gooit, mag er niemand meer mee in aanraking komen. Dit betekent echter niet dat er niets mee gedaan wordt, want ziekenhuisafval kan wel verbrand worden. Tijdens het verbranden van ziekenhuisafval ontstaat er warmte en dit kan gebruikt worden voor het produceren van energie.