Artikelschrijven
Image default
Aanbiedingen

Nieuwsmedia

In Nederland zijn de nieuwsmerken met het grootste bereik van buitenlandse origine, namelijk Google, Facebook en YouTube. Het zijn natuurlijk geen echte ‘nieuwsmerken’, maar ze zijn vooral belangrijk voor het verspreiden van nieuws van andere merken. Door bezoekers van deze websites worden ze voor van alles en nog wat gebruikt, het nieuws lezen is hier slechts één van de toepassingen van.

De Nederlandse onlinemarkt wordt nu vooral beheerst door de ‘echte’ nieuwssites als NU.nl, NOS, het AD en de Telegraaf. Deze nieuwskanalen zorgen er altijd voor dat zij het laatste nieuws hebben op het gebied van politiek nieuws, maar ook alle andere soorten nieuws. Deze worden vervolgens gevolgd door de nieuwskanalen NRC, Volkskrant en RTLnieuws.

In ons land is het vertrouwen in de traditionele nieuwsmedia erg groot. Het vertrouwden in de nieuwssites en apps is ook groot. Het overgrote deel van Nederlanders, namelijk 84 procent, geeft aan dat zij vertrouwen hebben in het nieuws van de traditionele mediakanalen. In de categorie van traditionele mediakanalen vallen de nieuwsberichten op televisie, radio en de dagbladen. De nieuwssites scoren hier ook ruim voldoende op. Ruim driekwart van de bevolking vindt namelijk dat deze kanalen ook betrouwbaar zijn. in de categorie van nieuwssites vallen de sites en de apps van dagbladen en andere nieuwsmerken.

Het nieuws via sociale media kanalen scoort erg laag op vertrouwen. Nieuws via sociale platforms wordt namelijk door maar een kwart van de bevolking vertrouwd. Deze score daalt ook steeds meer ten opzichte van de voorgaande jaren. Mede door het verspreiden van nepnieuws via sociale media kanalen is de score van het vertrouwen in deze nieuwskanalen erg laag. Via sociale media is het erg gemakkelijk om nieuws te verspreiden dat niet waar is en de lezers zijn ook erg gemakkelijk in het geloven van deze nepnieuws berichten. Met behulp van het nepnieuws kunnen de verspreiders van het nepnieuws een bepaald beeld creëren voor de lezers. Daarnaast kunnen zij hier ook erg veel geld mee verdienen.

https://www.redactie24.be/