Artikelschrijven
Image default
Marketing

5 tips voor do-it-yourself film opnames

Een fraaie bedrijfsfilm laten maken? Dat kan, maar je kunt het ook zelf. Volg je een cursus filmen met je smartphone, dan zul je zien dat er verrassend veel mogelijk is en dat met een camera die je al op zak hebt. Kosten voor het kopen van een dure camera zitten er niet bij. De beste tips voor het zelf maken van de leukste filmopnames vind je in dit artikel.

Do-it-yourself filmopnames: de tips

Aan de hand van deze tips is ook iemand met twee linkerhanden in staat fraaie beelden te schieten:

  • Wat je ook doet, begin met een script

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Je schrijft een script om voor jezelf (maar ook voor eventuele andere betrokkenen) helder te krijgen wat je wil vertellen en hoe je dit wil vertellen. Aan de hand van een script wordt het makkelijker een rode draad te bepalen en een planning te maken. Je krijgt een beeld van alle overbodige zaken en kunt die schrappen. Mocht er iets misgaan? Dan heb je altijd een kern om op terug te vallen.

  • Bereid de set voor

Voor je gaat filmen, zorg je dat alles klaar staat en tot in de puntjes is verzorgd. Zorg voor een schone, opgeruimde filmlocatie, voldoende lichtbronnen en zo min mogelijk ruis op de achtergrond. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Zet smartphones op vliegtuigstand: zo word je niet gestoord tijdens de opnames. Ook belangrijk: controleer accu’s en batterijen. Wordt het een lange dag op de set? Zet drankjes en versnaperingen klaar.

  • Korte shots, meerdere shots

Voor de meeste filmopnames geldt dat de shots kort zijn. Hou een maximum van zo’n 15 seconden aan. Wat ook belangrijk is: film meerdere shots, zodat je in de bewerkingsfase voldoende keuze hebt en steeds de beste uitvoering kunt kiezen. Dit komt de kwaliteit van het eindproduct ten goede. Meer speling heb je door je shots 2 seconden langer te maken dan strikt noodzakelijk.

  • Vergeet ook het geluid niet

Audio maakt de helft van video uit. Wil je loepzuiver en ruisvrij geluid vastleggen, dan is de interne microfoon van je smartphone niet voldoende. Gebruik daarom een richtmicrofoon. Neem eventueel met meerdere bronnen geluid op, zodat je meer keuze hebt tijdens de filmbewerking.

  • Voeg ondertiteling toe

Videomakers onderschatten de kracht van ondertiteling nogal eens. Waarom ondertiteling als je gewoon ABN spreekt? Wil je dat ruim 80% van alle Facebook video’s zonder geluid bekeken wordt? Heb je geen ondertiteling toegevoegd, dan gaat de moraal van je verhaal, de boodschap verloren. Via de meeste videobewerkingsapps voeg je eenvoudig ondertitels toe.

https://www.promotionfilm.nl/blog/zelf-een-video-maken-dit-heb-je-nodig-QdJ8Da